top of page
  • Skribentens bildJonas Högberg

Vad är Kraftspelen?Frågar du SAOL så får du kanske inte ett helt glasklart svar, men frågar du mig är det enkelt: ett kraftspel är ett spel som påverkat spelindustrin på något sätt, som öppnat våra ögon för vad spelmediet kan vara för nåt, som introducerat en ny standard, som gett oss nya idéer, som underhållit oss bortom vad som borde vara möjligt för ett verk skapat av ettor och nollor.


Ett sjuhelvetes jävla spel, med andra ord.


Super Mario Bros är självklart ett kraftspel, Tetris likaså. Knights of the Old Republic och The Walking Dead har gjort sig förtjänta av en plats tack vare sitt berättande, medan Shenmue revolutionerade världsbyggandet. Ett spel som Fahrenheit, som kanske kan tyckas vara lite pajigt och plojigt, kontrasterade filmiska actionscener med vardagsliv på ett sätt vi inte hade sett förut och Ridge Racer Type 4 hade en stilmedvetenhet som förändrade racingspelen.


Kraftspelen är en podcast som berättar om de här spelen. I varje avsnitt går jag och en gäst på djupet med ett spel som osar av kraft.


Och vilka gäster sen! Speldesignern Hugo Bille tar tempen på Super Metroid och avslöjar bandesignens genialiska hemligheter, Carl-Johan Johansson spårar The Legend of Zelda: Breath of the Wilds DNA hela vägen tillbaka till originalet och påvisar deras likheter, Tove Bengtsson återberättar HELA handlingen i Final Fantasy VII - utan att tappa tempo.


Inte heller Kraftspelen lider risk att tappa tempo. Tredje säsongen har precis börjat och nya avsnitt släpps varje vecka. Det råder ingen brist på kraftspel och entusiasmen är på topp!


Och kanske får ordet en helt annan betydelse i Svenska Akademiens ordbok om några år.26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page