top of page
28B46BF2-7C7B-4BD4-8C2C-12D0C89BD351.JPG

KRAFTBLOGGEN

Ja, det är en blogg. Cirkulera.

  • Skribentens bildJonas Högberg

Listor är banne mig det finaste vi har. Finns det nåt snabbare sätt att berätta ALLT om sig själv än med en lista? Därför blev jag väldigt glad att speldesignern Jens Andersson hade med sig två utskrivna pappersark med listor på hans favoritspel när han besökte mig för inspelningen av Another World-avsnittet.


Jag vill gärna tro att Jens inte delar ut ett visitkort när han träffar nya människor - han delar ut de här listorna. "Det här är jag, take it or leave it", liksom.


Av listorna att döma kan man konstatera att Jens varit med ett tag (ingen människa skulle till exempel klara av att spela Ultima IV idag), men att även nyare spel påverkat honom (och hans gärning?). Var det Escape From Colditz som inspirerade Jens i utvecklingen av The Chronicles of Riddick? Var det en cocktail bestående av Metroid Prime och Pinball Dreams som hjälpte till att lägga grunden till Yoku's Island Express?


I fortsättningen förväntar jag mig att ALLA gäster tar med sig sina listor till podden.

23 visningar0 kommentarer
  • Skribentens bildJonas Högberg


Frågar du SAOL så får du kanske inte ett helt glasklart svar, men frågar du mig är det enkelt: ett kraftspel är ett spel som påverkat spelindustrin på något sätt, som öppnat våra ögon för vad spelmediet kan vara för nåt, som introducerat en ny standard, som gett oss nya idéer, som underhållit oss bortom vad som borde vara möjligt för ett verk skapat av ettor och nollor.


Ett sjuhelvetes jävla spel, med andra ord.


Super Mario Bros är självklart ett kraftspel, Tetris likaså. Knights of the Old Republic och The Walking Dead har gjort sig förtjänta av en plats tack vare sitt berättande, medan Shenmue revolutionerade världsbyggandet. Ett spel som Fahrenheit, som kanske kan tyckas vara lite pajigt och plojigt, kontrasterade filmiska actionscener med vardagsliv på ett sätt vi inte hade sett förut och Ridge Racer Type 4 hade en stilmedvetenhet som förändrade racingspelen.


Kraftspelen är en podcast som berättar om de här spelen. I varje avsnitt går jag och en gäst på djupet med ett spel som osar av kraft.


Och vilka gäster sen! Speldesignern Hugo Bille tar tempen på Super Metroid och avslöjar bandesignens genialiska hemligheter, Carl-Johan Johansson spårar The Legend of Zelda: Breath of the Wilds DNA hela vägen tillbaka till originalet och påvisar deras likheter, Tove Bengtsson återberättar HELA handlingen i Final Fantasy VII - utan att tappa tempo.


Inte heller Kraftspelen lider risk att tappa tempo. Tredje säsongen har precis börjat och nya avsnitt släpps varje vecka. Det råder ingen brist på kraftspel och entusiasmen är på topp!


Och kanske får ordet en helt annan betydelse i Svenska Akademiens ordbok om några år.26 visningar0 kommentarer
  • Skribentens bildJonas Högberg

Inte för att skryta här, men första säsongen av Kraftspelen blev ju en hejdundrande succé! Om det var nåt jag sörjde så var det att Tomas Gunnarsson, aka Genusfotografen, inte ville vara med. Tomas var klar med spel.


"Spel är för noobzzz", som han hade kunnat säga om han varit Alfred Holmgren.


Men så stötte vi på varandra på just Alfred Holmgrens födelsedagsfest och kanske, kanske, kanske kunde han tänka sig att medverka och prata om det där obskyra textäventyret han hade skrivit om i Fienden #3 precis innan tidningsapokalypsen slagit till. Kanske.


Några månader senare ringde telefonen. I andra änden: en Tomas Gunnarsson som vaknat på sin allra mest pillemariska sida. Han ville inte harva runt bland subtiliteter och allegorier – han ville svinga yvigt och brett och utan pardon! Och framför allt ville han skåda döden i vitögat igen.


Här är resultatet: Skräcknatten del 2. En uppföljning på Tomas magiska reportage från Borgvattnets prästgård i Super Play#120 anno 2006. Tillsammans satte sig Tomas och jag i en bil och återupprepade resan till mörkrets hjärta (Jämtlands inre) där bland annat en sjö av kött och Sveriges mest hemsökta plats väntade.


Och vilken resa det blev!


26 visningar0 kommentarer
bottom of page